Čtvrtek: 10:30-17:00
CZK
  • EUR

Pravidla karet

22. 12. 2023 Lorcana
Pravidla karet – srozumitelný text

Způsob, jakým jsou formulována pravidla karet Lorcana, je výjimečně precizní. Každá karta disponuje vlastním pravidlem, které musí být striktně dodržováno podle textu, aby nedocházelo k nesprávným interpretacím.
Slova použitá v textu jsou pečlivě vybrána. Pravidla mohou na první pohled působit jednoduše, avšak v průběhu hry mohou být snadno chápána různým způsobem mezi hráči. Cílem tohoto článku je předejít možným nedorozuměním a zajistit, aby každý hráč správně porozuměl pravidlům.

„Can“ / „May“

„Can“ a „may“ znamenají, že si můžete vybrat, zda provedete určitou akci nebo ne. Tento rozdíl je klíčový, protože někdy se rozhodnete zahrát kartu nebo využít část její schopnosti a některé části schopnosti ne. V případě, že daná akce nebo schopnost neobsahuje slovo „Can (smět)“ nebo „May (moci)“, pak je technicky vzato, aby daná část schopnosti proběhla. I když není tato zásada zcela potvrzena, zdá se, že existují nebo budou existovat karty se schopnostmi, které musejí proběhnout, ačkoliv byste je možná nechtěli použít.

Příklad 1: Maximus má ve hře schopnost, která se aktivuje při zahrání karty a způsobí, že vybraná postava ztratí dvě síly v daném kole. V textu schopnosti není uvedeno „May“ nebo „Can“ a nespecifikuje, která postava má ztratit sílu.

Pokud váš soupeř nemá postavu a vy ano, technicky by to mělo znamenat, že musíte snížit sílu jedné z vašich vlastních postav. Mohlo by to rovněž znamenat, že byste měli snížit sílu Maximuse, pokud by byl jedinou postavou ve hře. Nicméně čekáme stále na potvrzení této informace, abychom mohli poskytnout jednotné informace všem hráčům.

Příklad 2:
Je na vás řada, potáhnete si na začátku kola kartu a protože jste si již dobírali všechny karty, ve vašem balíčku už žádná další není. Podle pravidel, pokud si vezmete kartu a nemáte žádnou k dispozici, prohráváte hru.
V ruce by vám zůstaly dvě karty – „Friends On The Other Side“ a „Maleficent Sorceress“.

Pokud zahrajete jednu z těchto dvou karet, prohráváte hru, protože musíte potáhnout kartu, ale žádnou již nemáte. Která to způsobí?
U karty Maleficent stojí, že můžete (May) potáhnout kartu, když ji zahrajete, což znamená, že ji můžete zahrát bez nutnosti potáhnutí karty. Pokud však zahrajete „Friends On The Other Side“ nebo necháte postavu zazpívat píseň, text karty uvádí „potáhni 2 karty“, což znamená, že tento krok musíte provést a tím pádem prohrajete hru.

When you play, While, Whenever

„When you play“ znamená, že tato karta vstoupí do hry ve chvíli, kdy je zahrána na stůl. „While“ znamená, že efekt karty platí po celou dobu, kdy je specifikovaná situace nebo podmínka splněna, a to i po této části textu. „Whenever“ znamená, že daný efekt může být spuštěn kdykoliv, když je splněna příslušná podmínka, bez ohledu na to, kde v textu se nachází.

Pascal je skvělý v tom, že „While“ (během) máme na své herní ploše alespoň jednu postavu, tato postava získá Evasive.
Lady Tremaine můžeme využít k použití akční karty, zahrát ji, vrátit ji do ruky a znovu ji zahrát, pokud máme dostatek inkoustu. Její účinek nastává v případě, když je zahraná. Takže pokud ji zahrajeme vícekrát, tento efekt se projeví pokaždé.

„Whenever“ znamená kdykoliv nebo pokaždé – napsaná událost se stane. Může být tedy spuštěna vícekrát, pokud není uvedeno jinak. Moana Of Motunui je skvělým příkladem toho, že „Whenever“ questuje, může připravit jiné postavy princezen, i když v tomto kole nemohou questovat znovu.
Protože je na kartě uvedeno „Whenever“, znamená to, že v příštím tahu můžete provést totéž. Pokud ji jiná karta znova připraví (do stavu READY), může stejnou věc opětovně provést v tomto tahu. Můžete tak s všemi princeznami udělat výzvu, vrátit je zpět do stavu READY. Tím docílíme toho, že nemohou být v soupeřově kole vyzvány.
A protože jsou princezny nyní ve stavu „READY“, můžete využít jakékoliv aktivované schopnosti, které mají. Nebo je opět využít k výzvě.

„Chosen/Choose“

„Chosen“ je velmi specifický termín. Někdy si schopnost karty vybírá postavu pro efekt. Pokud je na kartě uvedeno pouze „chosen“ postava nebo „chosen“ karta, můžete si vybrat jakoukoliv postavu nebo kartu, kterou chcete.
Když je na kartě uvedeno „chosen opposing“ postava nebo karta, nemůžete si vybrat vlastní postavu/kartu. Pokud je na kartě napsáno pouze „chosen“ nebo „choose for a character/item“, lze ji použít k výběru na vaší straně nebo straně soupeře.
Pozor však na postavy s klíčovým slovem WARD. Ty nemohou být vybrány, s výjimkou výzvy.

Další důležitou poznámkou je, že „chosen“ nebo „choose“ se vztahuje pouze na karty ve hře, nikoliv na karty v odkládacím balíčku. Některé karty vám umožňují vrátit vybranou postavu zpět do ruky, některé zpět do ruky z odkládacího balíčku.

„All / Every / Other / Each“

Některé karty cílí na všechny postavy nebo na všechny karty určitého typu a nemusíte vybírat postavy pro své efekty. To umožňuje obejít efekty, jako je WARD, která jinak nemůže být vybrána.
Pokud je na kartě například uvedeno „vyžeňte všechny postavy“, odstraní všechny postavy na hrací ploše – nejen soupeřovy, ale i naše, a dokonce i postavy s WARD. Když karta cílí nebo funguje pro každou postavu nebo na každou kartu určitého typu, znamená to, že efekt zahrnuje i tuto kartu. Pokud karta říká „pro každou jinou“ nebo „jinou“, to znamená, že na tuto kartu efekt neplatí.

Mickey disponuje schopností, která zní: „Vaše ostatní postavy mušketýrů získávají +1 síly“. Tato formulace znamená, že sám Mickey tento bonus nezískává, neboť platí pouze pro OTHER CHARACTERS.

Podívejte na předchozí články
Opět vám doporučíme tuto skvělou databázi karet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Naše kamenná prodejna